Vesoljska postaja MVP

Mednarodna vesoljska postaja je skupni projekt šest vesoljskih agencij ZDA, Rusije,Japonske, Kanade, Brazilije in Evropske unije.

Postaja se nahaja na tirnici okoli Zemlje na višini približno 360 km, tirnici, ki se ji običajno reče nizka Zemljina tirnica. Njena dejanska nadmorska višina se spreminja za nekaj kilometrov zaradi atmosferskega upora sredstva in uskladitve višine. Postaja dnevno izgubi na višini od 65 do 100 m. Njena orbitalna perioda je približno 92 minut. Do sedaj je naredila več kot 37.500 obhodov od izstrelitve modula Zarja 20. novembra 1998.

MVP v mnogočem predstavlja združitev prejšnjih načrtovanih neodvisnih vesoljskih postaj: ruske Mir 2, ameriške Freedom/Alpha in predvidenih modulov, evropskega Kolumba in japonskega Eksperimentalnega modulaKibō. Bilo je nekaj predlogov, da bi postajo imenovali po Hermanu Potočniku Noordungu, vendar ni prišlo do tega.

Postajo v glavnem oskrbujejo plovila Sojuz izpeljanke TMA, Progress in Nasin raketoplan. Prva stalna človeška posadka se je naselila 2. novembra 2000. Trenutno lahko v njej prebivajo trije ljudje. Vse dosedanje stalne posadke so bile ruske in ameriške, drugače pa je postajo obiskalo več vesoljcev iz različnih držav in tudi prvi vesoljski turisti.