Zgodovina

Zgodnje obdobje astronavtike je teoretično. matematične osnove potovanja po vesoljskem prostoru je dal Newton v 17. stoletju v svoji razpravi Matematična načela Tudi drugi matematiki in fiziki, kot sta Euler in Lagrange, so v 18. in 19. stoletju veliko prispevali k teoretičnim osnovam. Navkljub temu astronavtika vse do sredine 20. stoletja ni imela praktičnih rezultatov. Na drugi strani je vprašanje vesoljskih poletov vzpodbujalo domišljijo piscev znanstvene fantastike kot sta Verne ali Wells.

Na začetku 20. stoletja je Ciolkovski izpeljal enačbo rakete, vodilno enačbo za pogon z raketnim motorjem. Enačba omogoča izračun končne hitrosti rakete iz mase praznega plovila m, skupne mase pogonskega sredstva in plovila m0 in izpušne hitrosti pogonskega sredstva v1:

 \Delta v = v_{1} \ln \frac{m_{0}}{m} \; .

Robert H. Goddard

V zgodnjih 1920. je Goddard razvijal rakete na tekoče gorivo, ki so v naslednjih desetletjih postale ključnega pomena pri razvoju raket V2 in Saturn V. Navdušen nad delom Ciolkovskega je Zander leta 1924 ustanovil prvo kozmonavtsko društvo v Sovjetski zvezi (Obščestvo izlučeniya mežplanetnyh coobščenij) in pozneje izdelal in uspešno raziskoval rakete na tekoče gorivo tipa OR-1 (1930) in OR-2 (1933).