Eden od satelitov sistema Galileo se bo imenoval Tara

Evropska komisija z velikim veseljem objavlja izid likovnega natečaja Galileo v Sloveniji. Nacionalna žirija je za zmagovalko razglasila Taro Keber, 10-letno učenko osnovne šole Kašelj iz Ljubljane. Po zmagovalcih natečajev iz vseh 27 držav članic Evropske unije se bodo imenovali sateliti, ki jih bodo v naslednjih letih izstrelili v vesolje kot del navigacijskega programa Galileo. Prva dva, Natalija in Thijs, imenovana po učenki iz Bolgarije in učencu iz Belgije, že krožita okoli Zemlje od lanskega oktobra. Tara bo sestavni del sistema Galileo, ko bodo izstrelili tudi “slovenski” satelit.

Ime zmagovalke so objavili na slovesnosti, ki je bila danes opoldne v ljubljanskem Centru Evropa. Tari Keber so priznanje za njeno risbo in model navigacijskega satelita, ki se bo imenoval po njej, izročili člani žirije. Navzoče družinske člane nagrajenke, njene sošolce, člane likovnega krožka, mentorico Nino Kononenko in ravnateljico OŠ Kašelj Tadejo Perkovič ter nekatere druge likovne pedagoge, ki so s svojimi učenci sodelovali na natečaju, je pozdravil vršilec dolžnosti vodje Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Andrej Beloglavec.

Iz Slovenije je na natečaj prispelo 440 risb, Tarino umetnijo z naslovom “Vesolje ka-BUM” pa je kot najboljšo po več krogih odločanja izbrala nacionalna žirija, v kateri so bili svetovno znana pisateljica in ilustratorka Lila Prap (Lilijana Praprotnik Zupančič), novinar, poznavalec kozmonavtike in direktor Vesoljske tiskovne agencije Vojko Kogej in Lara Sheppard Kanduč iz Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Zanimiv likovni natečaj Galileo je pripravila Evropska komisija. Sodelovali so lahko devet- do enajstletni učenci, ki živijo v eni od 27 držav članic EU, iz vsake pa so izbrali po enega zmagovalca. Vsak učenec je lahko sodeloval z eno risbo na temo Vesolje in vesoljska plovila. Pri tem so dali prosto pot svoji domišljiji, uporabili so lahko katero koli risarsko oziroma slikarsko tehniko in barve. Svoja dela so skenirali ali fotografirali in jih naložili na spletno stran natečaja. Slovesnost v Ljubljani je bila prva po lanski objavi zmagovalcev iz Belgije in Bolgarije, ki so ju „izstrelili“ v vesolje že oktobra.

http://vesolje.net/navtika/novice/2012/01/09012012.htm

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja